:: Αρχική :: Συζητήσεις :: Επικοινωνία :: Disclaimer :: Greek Fonts ::

Karl Marx

Αναξίμανδρος

Αριστοτέλης

Θαλής

Λιαντίνης Δ.

Πλάτων

Πλωτίνος

Σωκράτης

Ο Καρλ Μαρξ γεννήθηκε το Μάιο του 1818 στη Γερμανία και πέθανε -ήρεμα καθισμένος στην πολυθρόνα του- το Μάρτιο του 1883. Από πολλούς θεωρείται ως ο κορυφαίος διανοητής του 19ου αιώνα. Φιλόσοφος που έστρεψε το ενδιαφέρον του έντονα προς τα πολιτικά και οικονομικά θέματα και διατύπωσε ανατρεπτικές θεωρίες. Έρεισμα του ιδεολογικού του προσανατολισμού αποτέλεσε η αυστηρή και αμείλικτη κριτική για καθετί υπαρκτό.

Ο Μαρξ με τις ριζοσπαστικές απόψεις του περί οικονομίας, κεφαλαίων και  πολιτικής εξουσίας θεωρείται πρωτεργάτης των θεωριών του κομμουνισμού. Το 1843 ταξίδεψε στο Παρίσι όπου και γνώρισε το σύγχρονό του διακεκριμένο φιλόσοφο Φρ.Έγκελς. Οι δυο τους συνδέθηκαν με ένα δεσμό φιλίας και ενεργοποιήθηκαν στην ανάπτυξη της θεωρίας του «επαναστατικού προλεταριακού σοσιαλισμού» ή αλλιώς «κομμουνισμού».

Ο Μαρξ εξορίστηκε από την «πόλη του φωτός» το 1845, αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον κατηγόρησαν ως επικίνδυνο επαναστάτη. Έτσι κατέληξε στο Βέλγιο και μετά από δυο χρόνια μαζί με τον Έγκελς πήρε μέρος σε μια μυστική οργάνωση με το όνομα «Κομμουνιστική Συνομοσπονδία». Τότε τους ανατέθηκε η δημιουργία του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου», μέσα από το οποίο τονίζεται η αναγκαιότητα της σκληρής και επίμονης προσπάθειας του προλεταριάτου (δηλ. της εργατιάς) στην κατάκτηση των δικαιωμάτων του ενάντια στην κεφαλαιοκρατική μορφή εξουσίας. Εξαιτίας όμως των ανατρεπτικών του ιδεών ο Μαρξ εξορίστηκε και από το Βέλγιο. Αργότερα ο ίδιος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην λονδρέζικη οργάνωση «Διεθνής Σύνδεσμος Εργαζομένων». Η έντονη δραστηριότητα που επέδειξε στους κόλπους αυτής της οργάνωσης ήταν μια από τις κυριότερες αιτίες κλονισμού της υγείας του.

Διατύπωσε απόψεις που εναντιώνονται ριζικά στα καθιερωμένα ήθη, ακόμα και στα θρησκευτικά «πιστεύω», πολλές φορές με τρόπο εριστικό που μόνο τον άκρατο φανατισμό–ιδιαίτερα των θρησκόληπτων–θα μπορούσε να προκαλέσει Αναμφίβολα όμως, η συμβολή του Καρλ Μαρξ στον φιλοσοφικό, επιστημονικό στοχασμό είναι ιδιαίτερα σημαντική και δεν πρέπει να κρίνεται  κοντόφθαλμα κάτω από το πρίσμα πολιτικού φανατισμού  και πολυποίκιλης μισαλλοδοξίας.

Οι απόγονοι του Σωκράτη

Αφορισμοί

Είμαι ελεύθερος;

Ώρα για αναδόμηση

Όρια της ανθρώπινης ύπαρξης

Ο σκοπός της ζωής του ανθρώπου

Αμφισβήτηση και σεβασμός

Περί Σωκράτη και Περικλή

Υπόδειγμα ομηρικής διδασκαλίας

Φιλοσοφία, το «γιατί»

Περί θρησκείας
Παιδαγωγοί και βέβηλοι

Το θεμέλιο του κριτικού στοχασμού

Φιλοσοφία τεχνολογίας

Descartes Rene

Engels Friedrich

Jaspers Karl Theodor

Lukasiewicz Jan

Marx Karl

Nietzsche Friedrich

Rousseau J.J.

Russell Bertrand

Ryle Gilbert

Voltaire

...τον Bill Gates?

...το Linux?

© Filosofia.GR

:: Κεντρική :: Συζητήσεις ::  Στείλε μου την άποψή σου :: Disclaimer ::

...Webhamster