:: Αρχική :: Συζητήσεις :: Επικοινωνία :: Disclaimer :: Greek Fonts ::

Jan Lukasiewicz

Αναξίμανδρος

Αριστοτέλης

Θαλής

Λιαντίνης Δ.

Πλάτων

Πλωτίνος

Σωκράτης

Γεννήθηκε το 1878 στη σημερινή Ουκρανία και πέθανε το 1956. Πολωνόφωνος, από μικρή ηλικία έδειξε το εξαιρετικό ενδιαφέρον του για τα μαθηματικά και αργότερα φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Lvov μαθηματικά και φιλοσοφία. Η διδακτορική του διατριβή τιμήθηκε με την ύψιστη διάκριση στα 1902. Επιθυμούσε να διδάξει στο πανεπιστήμιο και τα κατάφερε τέσσερα χρόνια αργότερα. Μετά από ποικίλες πολιτικές ανακατατάξεις στην Πολωνία, ο Lukasiewicz, προσεκλήθει στο νεοιδρυθέν πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας στα 1915. Τέσσερα χρόνια αργότερα διετέλεσε υπουργός παιδείας της Πολωνίας και καθηγητής πανεπιστημίου από το 1920 εως το 1939.

Κατά τη διάρκεια αυτών των πολυτάραχων -εξαιτίας των πολέμων- ετών, ο Lukasiewicz μαζί με τον Leshniewski ίδρυσαν στη Βαρσοβία τη σχολή της Λογικής, η οποία επρόκειτο να αποκτήσει παγκόσμια φήμη. Εξέδωσε το διάσημο πλέον έργο του «Στοιχεία μαθηματικής λογικής» στη Βαρσοβία το 1928. Επιδόθηκε εκτός των άλλων και στην ιστορική επισκόπηση της λογικής επιστήμης, δίνοντας νέες διαστάσεις στους αριστοτελικούς συλλογισμούς. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους προτασιακούς λογισμούς των Στωικών φιλοσόφων και διεύρυνε τις μέχρι τότε επιστημονικές αντιλήψεις σχετικά με τη διδασκαλία της Στωικής φιλοσοφίας.

          Στην αυτοβιογραφία του -την οποία συνέγραψε ο ίδιος το 1953, αλλά εξέδωσε μετά το θάνατό του η χήρα του Regina-  ο Lukasiewicz απεικονίζει τη γεμάτη βάσανα ζωή του, ιδιαίτερα όταν στα 1946 εκείνος μαζί με τη γυναίκα του εξορίστηκαν στο Βέλγιο. Κατά τη διάρκεια της εξορίας του, του προσφέρθηκε θέση στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου στην Ιρλανδία. Δικαίως θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της λογικής που ανέδειξε η επιστημονική κοινότητα στα πλαίσια του εικοστού αιώνα.

Οι απόγονοι του Σωκράτη

Αφορισμοί

Είμαι ελεύθερος;

Ώρα για αναδόμηση

Όρια της ανθρώπινης ύπαρξης

Ο σκοπός της ζωής του ανθρώπου

Αμφισβήτηση και σεβασμός

Περί Σωκράτη και Περικλή

Υπόδειγμα ομηρικής διδασκαλίας

Φιλοσοφία, το «γιατί»

Περί θρησκείας
Παιδαγωγοί και βέβηλοι

Το θεμέλιο του κριτικού στοχασμού

Φιλοσοφία τεχνολογίας

Descartes Rene

Engels Friedrich

Jaspers Karl Theodor

Lukasiewicz Jan

Marx Karl

Nietzsche Friedrich

Rousseau J.J.

Russell Bertrand

Ryle Gilbert

Voltaire

...τον Bill Gates?

...το Linux?

© Filosofia.GR

:: Κεντρική :: Συζητήσεις ::  Στείλε μου την άποψή σου :: Disclaimer ::

...Webhamster