Τι φταίει;


Συγγραφέας: Μουτζουρίδης Γιώργος

Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστόσυμπολιτών μας οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ρίζα των προβλημάτωνείναι η νοοτροπία και ότι οι πολιτικοί είναι καθρέφτης της κοινωνίας. Κάποιοιίσως και να μην θέλουν να το συνειδητοποιήσουν για λόγους εθνικής υπερηφάνειας.Οι πολιτικοί δεν προέρχονται από το διάστημα όμως αλλά από την κοινωνία! ΗΔιεθνής Διαφάνεια μας βγάζει πρώτους στην διαφθορά στην Ευρώπη, η φοροδιαφυγήείναι πολύ υψηλή, υπάρχει έλλειμα αξιοκρατίας, συντεχνιασμός, μεταξύ άλλων.

Σε μεγάλο βαθμό φταίει ηποιότητα της εκπαίδευσης. Το σχολείο θα μπορούσε να διδάσκει περισσότερο τηλογική. Τα λογικά λάθη για παράδειγμα (γενίκευση, άσπρο – μαύρο, ad hominem κλπ.)δεν διδάσκονται. Από πολιτική ιδεολογία δεν διδάσκεται τίποτα. Στα μαθήματαγενικής παιδείας υπάρχει μόνο ένα μάθημα οικονομίας. Παλιότερα μάλιστα δενυπήρχε κανένα! Η φιλοσοφία αντί να διδάσκεται στην θεωρητική κατεύθυνση θαέπρεπε να διδάσκεται σε μαθήματα γενικής παιδείας. Επιπλέον, στο πλαίσιο τηςφιλοσοφίας οι μαθητές θα μπορούσαν να προβληματιστούν για το τι φταίει και γιατο πώς θα έπρεπε να είναι ο κόσμος. Για τα μαθήματα των φυσικών επιστημών θαέπρεπε να υπάρχει εργαστήριο. Τα βασικά της επιστημονικής μεθόδου δενδιδάσκονται (παλιότερα τουλάχιστον). Η επιστημονική μέθοδος δεν είναιαπαραίτητη μόνο στους επιστήμονες. Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί τα βασικάτης επιστημονικής μεθόδου προκειμένου να βγάζει συμπεράσματα. Θα μπορούσεεπιπλέον να υπάρχει μάθημα ψυχολογίας και μάθημα επιχειρηματικότητας. Ταμαθήματα των θρησκευτικών θα έπρεπε να αντικατασταθούν από την θρησκειολογία.Από τη στιγμή που δεν είναι όλοι οι μαθητές χριστιανοί, τα βιβλία δεν μπορεί νααπευθύνονται μόνο σε χριστιανούς.

Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίαςλοιπόν, η οποία είναι δύσκολο να επιτευχθεί αν δεν γίνουν αλλαγές στηνπρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αλλαγές χρειάζονται επίσης στηδημόσια διοίκηση. Χρειάζονται αλλαγές στη δομή της δημόσιας διοίκησης,αξιολόγηση, κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Η δικαιοσύνηπρέπει να είναι ανεξάρτητη (θέμα νοοτροπίας πρωτίστως) και να εκδικάζονται γρηγορότεραοι υποθέσεις. Οι φόροι επίσης θα πρέπει να αποκεντρωθούν. Η τοπική αυτοδιοίκησηεκτός από αρμοδιότητες πρέπει να έχει και πόρους!

Τα παραπάνω φυσικά δενεξαντλούν το θέμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πάντως ότι χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίαςκαι μεταρρυθμίσεις. Για το δεύτερο συμφωνούν όλοι, όχι όμως και για το πρώτο.Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα έχειφυσικά και η τρόικα (κουαρτέτο πλέον). Προβλήματα όμως υπήρχαν στη χώρα καιπριν εφαρμοστούν τα μνημόνια.

Δείτε επίσης
Τι φταίει;