Καταρχάς το filosofia.gr αποτελεί την προσπάθεια ενός υποψηφίου δρ. (πλέον) φιλοσοφίας να προσφέρει ελεύθερα και εντελώς δωρεάν στο ελληνικό διαδίκτυο και τον απλό χρήστη τις βασικές αρχές του Φιλοσοφείν μέσα από επιστημονικά άρθρα, ανοιχτές συζητήσεις και ποικίλους προβληματισμούς.

Δυστυχώς το Πανεπιστήμιο Αθηνών -και πιο συγκεκριμένα η Φιλοσοφική σχολή- ως θεσμός δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας σχετικά με την εκλαΐκευση και προώθηση των θεωρητικών επιστημών στην ευρύτερη κοινωνία. Δυστυχώς λειτουργεί για μια συγκεκριμένη κάστα "αριστοκρατίας της γνώσης" που παράγει και προάγει είτε προσωπικές φιλοδοξίες και ματαιοδοξίες, είτε χρησιμοθηρικές βλέψεις σε όλες τις βαθμίδες: Από τον απλό φοιτητή που οραματίζεται το χαρτί που θα του προσφέρει μια θέση στο δημόσιο, μέχρι τον πανίσχυρο καθηγητή που απολαμβάνει όλα τα προνόμια της φήμης και του χρήματος όντας τις περισσότερες φορές επιστημονικά στάσιμος και εκτός εποχής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σαφώς υπάρχουν οι εξαιρέσεις σε όλες τις βαθμίδες και αυτό ακριβώς είναι που επιτείνει την τραγικότητα της κατάστασης. Οι μονάδες και οι ατομικές προσπάθειες συνήθως δεν αναγνωρίζονται, δεν τυγχάνουν της δέουσας προσοχής. Οι εργασίες σε ερευνητικό επίπεδο (εκ μέρους του θεσμού του Πανεπιστημίου) είναι μηδαμινές. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προπτυχιακής μου φοίτησης διαπίστωσα με οδύνη ότι οι φοιτητές κάνουν ότι παρακολουθούν τα μαθήματα, οι καθηγητές κάνουν ότι τα διδάσκουν, και το πτυχίο υποτίθεται ότι πιστοποιεί τις γνώσεις του μελλοντικού καθηγητή σε Γυμνάσια και Λύκεια. Σαν συνέπεια όλου αυτού του κλίματος είναι πολλοί απόφοιτοι να μη γνωρίζουν ούτε τις βασικές αρχές της Φιλοσοφίας, ούτε τους κυριότερους εκπροσώπους κάποιου γνωστού φιλοσοφικού ρεύματος.

Στο παρελθόν η παρούσα ιστοσελίδα δημοσίευσε ονόματα και συγκεκριμένες καταστάσεις διαφθοράς και σήψης με απτές αποδείξεις. Δυστυχώς αφενός δεν υπήρξε αντίδραση με σκοπό την κάθαρση από οποιαδήποτε κατεύθυνση (μολονότι τα δημοσιεύματα έγιναν ευρέως γνωστά στην Πανεπιστημιακή κοινότητα και σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα) και αφετέρου ο χρόνος μου για δημοσιογραφική έρευνα είναι περιορισμένος. Εξάλλου για φιλοσοφικές σπουδές ξεκίνησα και όχι για δημοσιογραφικές. Το καθήκον μου απέναντι στη δημοσιογραφία αυτού του είδους πιστεύω το εκπλήρωσα στο μέτρο του δυνατού. Αν κάποιοι φοιτητές έκαναν παρόμοιες προσπάθειες σίγουρα το μέλλον της Ακαδημαϊκής κοινότητας να ήταν καλύτερο. Αν κάποιοι φοιτητές, αντί να γίνονται έρμαια και κοπάδια σε κομματικούς δογματισμούς, ενδιαφέρονταν πραγματικά για ένα υγιές Πανεπιστήμιο, σίγουρα το Πανεπιστήμιο αυτό θα ήταν υγιές.

Σχετικά με το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού τόπου, επιτρέπεται η αναπαραγωγή και αναδημοσίευση του υλικού, μόνο εφόσον διατηρηθεί η πηγή προέλευσης. Η εμπορική εκμετάλλευση κάθε είδους αποκλείεται. Προσοχή: Τα άρθρα και τα κείμενα όπου αναφέρεται ρητά ο συγγραφέας δεν παραχωρούνται προς αναδημοσίευση. Αυτό είναι ευνόητο καθώς ο εκάστοτε συγγραφέας μας τα παρέδωσε για αποκλειστική δημοσίευση στο filosofia.gr. Παρόλαυτά, αν ενδιαφέρεστε για κάτι συγκεκριμένο, παρακαλώ να έλθετε σε επικοινωνία μαζί μου ώστε να ενημερώσω τον συγγραφέα και να αποκομιστεί η άδεια. Τα υπόλοιπα άρθρα στα οποία δεν αναφέρεται ρητά ο συγγραφέας, εννοείται ότι είναι προσωπικά δικά μου και έχετε την άδεια να τα αναδημοσιεύσετε διατηρώντας πάντα την πηγή (www.filosofia.gr).

Η ιστοσελίδα αφιερώνεται στους σκεπτόμενους και τους επισκεπτόμενους.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Πέρρος (nick: William Afham)






  


Νέα διεθνής αρθρογραφία

Back To The Open Future

Συγγραφέας: Elizabeth Barnes, Ross P Cameron


Computational Generation of Referring Expressions: A Survey

Συγγραφέας: Emiel Krahmer, Kees van Deemter


Faking of the Implicit Association Test Is Statistically Detectable and Partly Correctable

Συγγραφέας: Anthony S. Brown, Nicola S. Gray, Robert J. Snowden


Shall We Tango? No, but Thanks for Asking

Συγγραφέας: Daniel C. Dennett


Knowing Your Own Beliefs

Συγγραφέας: Eric Schwitzgebel


Did Frege Believe Frege’s Principle?

Συγγραφέας: Francis Jeffry Pelletier


Overview of Finite Propositional Boolean Algebras I

Συγγραφέας: Branden Fitelson


Simplicity as a Guide to Falsity?

Συγγραφέας: Ioannis Votsis


Structural Realism meets the Social Sciences

Συγγραφέας: Ioannis Votsis


Epistemic and Ontic Commitments: In Perfect Alignment?

Συγγραφέας: Ioannis Votsis



© 2002-2013 filosofia.gr - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του.

Κατασκευη ιστοσελιδων